Jaten ditugun produktuei elikagai deritze.
Elikagi bakoitzak mantenugai batzuk ditu eta erabiltzen
ez ditugun substantziak, elikagai hondarrak.
2. Mantenugaiak
Mantenugaiak talde hauetan sailka ditzakegu:
karbohidratoak,
gantzak, proteinak, ura, bitaminak eta mineralak.
gantzak, proteinak, ura, bitaminak eta mineralak.
Karbohidratoak edo gluzidoak energia ematen digute.
Azukrea, patatak, lekaleak eta zerealak
Gantzak edo lipidoak energia ematen digute.
Animalia jatorrikoak (gurina, urdaia)
Landare jatorrietatik (oliba-olioa)
Proteinak beharrezkoak hasteko eta gorputza konpontzeko.
Haragia, arrainak, arraultzek eta lekaleak.
Bitaminak eta gatz mineralak beharrezkoak gorputza osasuntsu egoteko.
Fruituak eta barazkiak
Haragia eta arraina
3. Zuntza
Landare jatorrikoak dute (fruituak, barazkiak eta zerealak)
Ez da mantenugai bat, ez duelako ez
eraikuntza materialik ezta energia emoten
Baina beharrezkoa da digestio aparatua
ondo funtzionatzeko.
4. Dieta osasungarria
Ondo elikatzea funtsezkoa da
osasuntsu egoteko. Horregatik, oso garrantzitsua da dieta egokia izatea. Pertsona
batek jan ohi dituen elikagaiei esaten zaie dieta. Dieta osasungarria izateko, osoa
eta orekatua izan behar du.
● Dieta
bat osoa da, mota guztietako mantenugaia k
baditu.
● Dieta
orekatua da, mantenugai bakoitzetik behar
adina ematen badigu.
Dieta osoa eta orekatua ez bada,
osasun-arazoak izan ditzakegu.
No hay comentarios:
Publicar un comentario