Xanga Counter

martes, 18 de septiembre de 2012



DIGESTIO-PROZESUA

Digestio-prozesuak hiru fase hauek ditu: digestioa, xurgatzea eta hondakinak kanporatzea.

1. Digestio-aparatua

Digestio-aparatua digestio-hodiaz eta hodiari erantsitako guruinez osatuta dago.

Digestio-hodia organo huts batzuez osatuta dago, eta organo horiek hodi bat osatzen dute ahotik uzkirainokoa.
Hauek dira organoak: ahoa, faringea, hestegorria, urdaila, heste meharra eta heste lodia.

Guruin erantsiek likido batzuk sortzen dituzte: digestio-urinak. Digestio-hodira isurtzen dituzte urinak.
Hauek dira guruinak: gibela, listu-guruinak eta pankrea.



2. Digestioa
Digestio-prozesuaren lehen urratsa digestioa da.
Elikagaiak deskonposatzean datza, mantenugaiak lortzeko.

Ahoan, hortzek elikagaiak xehatzen dituzte, eta listu-guruinek listua isurtzen dute, nahaste horri elikadura-bolo deritzo.

Elikadura-boloa faringean eta hestegorrian zehar igaro, eta urdailera iristen da.
Urdailean, urdail-urinak sortzen dira. Elikagaien nahasteari Kimoa deitzem zaio.

Kimoa heste meharrera igarotzen da. Heste meharrean, heste-urina sortzen da. Heste-urinaz gain, pankrean sortutako pankreako urina eta gibelean sortutako behazuna ere nahasten dira kimoarekin.
Urin horien bidez, digestioa amaitzen da, eta kimoa kilo bihurtzen da. Kiloa elikagaien mantenugaiz eta digeritu ezin diren hondarrez osatutako ahia da.



3. Xurgatzea

Kiloko mantenugaiek ez dute ezertarako balio digestio-hodiaren barruan. Mantenugai horiek erabili ahal izateko, odolera igaro behar dute.

Mantenugaiak digestio-hoditik odolera igarotzeari xurgatze deritzo. Prozesu hori heste meharrean gertatzen da.

Heste meharrak hainbat tolestura ditu barruko aldean, eta tolestura horietatik, heste-bilo deritzen luzakin mehe-meheak ateratzen dira.

4. Hondarrak kanporatzea

Mantenugaiak xurgatu ondoren, digeritu ezin diren elikagai-hondarrak geratzen dira. Hondar horiek heste meharrean zehar joan, eta heste lodira iristen dira. Heste lodian, gorozki bihurtu, eta uzkiaren bidez kanporatzen dira.

No hay comentarios:

Publicar un comentario